Omgeving

 

Het appartementsgebouw Wintertuin is gesitueerd in de zuidwest hoek van het Chassé Park in Breda. Dit park is ontwikkeld binnen de singels op de plaats van de voormalige Chassé Kazerne. Delen van die kazerne zijn nog zichtbaar in het behouden voormalige hoofdgebouw en de officiersmess, nu onderdeel van Poppodium MEZZ.

 

Voor de invulling van het park werd in 1994 een prijsvraag uitgeschreven. Het daaruit voortkomende conceptplan werd uitgewerkt door de internationaal bekende stedenbouwkundige Rem Koolhaas (Office for Metropolitan Architecture). Hij bedacht het multifunctionele campusmodel, een stedenbouwkundig totaalplan op basis van een strikt programma van eisen (het waardevolle behouden, parkeren ondergronds, ecologisch verantwoord werken). Het Chassé Park werd zodoende niet een klassiek park met woontorens er in, maar een parkachtige wijk met veel gras en bomen waarin de gebouwen als losse elementen zijn verspreid en waarin geen doorgaand autoverkeer mogelijk is. De negen typen bouwwerken zijn zo gesitueerd dat er zichtlijnen lopen naar bijvoorbeeld de toren van de Grote Kerk, de watertoren en naar de binnenstad. Van alle kanten kijk je langs of onder de gebouwen door de wijk heen. Zo werd het park een harmonieus geheel met zijn historische omgeving.

 

Het Chassé Park (13 hectare) beslaat tien procent van de binnenstad van Breda. Het park biedt naast woonruimte (± 650 appartementen en woonhuizen) en genoemde stadsarchief en de MEZZ, ook plaats aan bijvoorbeeld het Chassé Theater, het Stadskantoor, het Holland Casino in de gerestaureerde Kloosterkazerne, hotelaccommodatie en kantoorruimten. Door de vormgeving van de openbare ruimte heeft het Chassé Park een zeer open karakter wat wordt versterkt door het Chassé Plein boven op de ondergrondse parking, veel gras en geen struikgewas.

 

Wintertuin
Wintertuin