Foto's algemeen 2

 

Op deze fotopagina zijn foto's te zien van gebeurtenissen die betrekking hebben op de Wintertuin. Klik op de foto's voor een grotere afbeelding.

 


Zendmast voormalig PTT gebouw

Op 30 augustus 2018 wordt de kraan geplaatst op de binnenplaats van het voormalige PTT gebouw. Op 31 augustus wordt de mast gedemonteerd, vanaf 07:00 uur.

© Foto Danny Touw


Zendmast voormalig PTT gebouw

Na wat tegenslag is de zendmast verwijderd. Kijk op mijn website voor een uitgebreid fotoverslag: Zendmast PTT.

© Foto Danny Touw


Maansverduistering

Op 27 juli een fotoserie gemaakt van de maansverduistering. Hieronder een fotoverslag. Klik op de foto's voor een grotere weergave.

© Foto's Danny Touw


Hrvatska

© Foto's Danny Touw


Tegen overlast hangjongeren

Er zijn wat maatregelen tegen de hangjongeren genomen. Het 'terras' bij de MEZZ is d.m.v. een hekwerk afgesloten. En bij de uitgang aan de stadszijde is een observatiecamera geplaatst.

© Foto's Danny Touw


Gereedschap glazenwassers

De hoogwerker wordt aangevoerd voor het reinigen van het glas van de liftkokers.

© Foto's Danny Touw


Nieuwjaarsreceptie Wintertuin

Op zondag 7 januari 2018 was er weer de traditionele nieuwjaarsreceptie van de VvE Wintertuin. Zeer druk bezocht. En perfect georganiseerd door de Commissie Leefomgeving. Hieronder een fotoverslag.

© Foto's Danny Touw


Oliebollen

In de binnentuin zijn oliebollen gebakken. Iedereen kon een zakje ophalen!

© Foto's Danny Touw


Hohoho....  Kerstboom in de Wintertuin

De Commissie Leefomgeving heeft - soms met gevaar voor eigen leven- de traditionele Kerstboom in de binnentuin geplaatst. Hieronder een impressie van de werkzaamheden. Met dank aan de familie Vermeulen voor de koffie en worstenbrood.

© Foto's Danny Touw


Ingrijpende reparaties 'Het Paleis'

Het kan je niet ontgaan zijn: de ingrijpende werkzaamheden aan onze 'buur', Het Paleis. Door wateroverlast moeten er waterkerende lagen achter de natuurstenen elementen aangebracht worden. Ook rijen met bakstenen moeten verwijderd worden, waterkerende laag erachter geplaatst, en de ontstane openingen weer dichtgemetseld worden. Een ingrijpende klus!

© Foto Danny Touw


Bestemming voormalig Breda's Museum

Op BNDeStem een artikel over de bestemming van het voormalige Breda's Museum. De naam van het plan is Breda Botanique. Klik hier.


Wintertuin vanaf belastingkantoor

I Love Breda Photowalk. Zaterdag 18 november was er wederom een I Love Breda Photowalk. Een groep fotografen die op plaatsen komt die normaal niet toegankelijk zijn. Dat levert unieke foto's op. Deze keer een fototocht naar het voormalige belastingkantoor aan de Gasthuisvelden in Breda. Zes verdiepingen kantoren, vergaderkamers, kantine en een buitenterras. Dat laatste was prachtig om Breda vast te leggen. Zo ook ons gebouw, De Wintertuin.

© Foto Danny Touw


Verbouwing MEZZ gaat voorlopig niet door

BNdeStem van 30 oktober 2017: verbouwing MEZZ gaat voorlopig niet door: MEZZ

© Foto Danny Touw


Breda 73 jaar bevrijd

28 oktober 2017

Op zaterdag 28 oktober werd op het Chassé Park een ceremonie gehouden ter gelegenheid van de 73ste verjaardag van de bevrijding van Breda. Kijk op mijn website voor een uitgebreid fotoverslag: Herdenking Breda.

© Foto Danny Touw


Stadsarchief

Breda. Stadsarchief, het originele manuscript uit het het begin van de 16e eeuw van het 'Sacrament van Niervaert'. Op 7 oktober 2017 heb ik een fotoreportage gemaakt in het Stadsarchief van Breda. Binnenkort meer foto's. Hieronder één van de opnames met verklarende test uit Wikipedia. Met dank aan het Stadsarchief voor het laten zien van deze zeer exclusieve documenten.

© Foto en verslag Danny Touw

Een vroeg zestiende-eeuws handschrift in het Stadsarchief Breda bewaart de volgende legende van het Sacrament van Niervaert. In het begin van de 14e eeuw vond Jan Bautoen tijdens het turfsteken te Niervaert (=Niervaart) in het huidige Klundert in de grond een hostie waaruit bij aanraking bloed vloeide. Deze bijzondere hostie werd naar de kerk overgebracht, waar zij spoedig het voorwerp van bijzondere verering werd. De bisschop van Luik, onder wiens bestuur ook Brabant stond, stelde daarop een onderzoek in naar de authenticiteit van deze hostie. Hij zond een rechtsgeleerde, mr. Macharius de Busco, om de hostie te onderzoeken. Deze verhoorde Jan Bautoen, twee vrouwelijke getuigen en de pastoor maar hechtte aan hun getuigenis geen geloof. Hij beproefde de hostie door deze op vijf plaatsen met een priem te doorsteken. De hostie begon op deze plaatsen te bloeden. Niervaert groeide in de daarop volgende anderhalve eeuw uit tot een pelgrimsoord. Doordat in het tweede kwart van de vijftiende eeuw verschillende overstromingen het plaatsje bedreigden en het voor de pelgrims steeds moeilijker werd Niervaert te bereiken, werd de hostie in 1449 op verzoek van Jan IV van Nassau naar Breda overgebracht. Hij ontving daarvoor toestemming van zijn zwager, Jan van Loon-Heinsberg, de Prinsbisschop van Luik. Ook in Breda werd de hostie door velen vereerd en ook in deze stad zijn blijkens het bovengenoemde handschrift wonderbaarlijke gebedsverhoringen gemeld. De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk werd omstreeks 1530 uitgebreid met een Sacramentskapel in Renaissancestijl. Voor het altaar van die kapel vervaardigden twee anonieme kunstenaars een retabel. Delen van dat Niervaertretabel hebben de beeldenstorm overleefd en worden nog altijd in Breda bewaard. Jaarlijks op de zondag vóór St. Jan werd de hostie in de zogenaamde Kleine Omgang door de binnenstad gedragen. Het laatste wonder in Breda werd opgetekend in 1456.

 

© Danny Touw © Stadsarchief Breda


Vervangen ruit Singelappartementen

Dat is best nog een intensieve klus waar veel materieel voor nodig is: het vervangen van een ruit in een van de torens van de Singelappartementen.

© Foto Danny Touw


Wateroverlast

Zaterdagavond 22 juli 2017 rond 6 uur s 'avonds. Een gigantische regenbui zorgde ervoor dat de waterafvoer in De Wintertuin de hoeveelheid water even niet verwerken kon. Op de 1e verdieping stroomde het water over de galerij en naar de begane grond.

© Foto's Danny Touw

Onze technische man Willem en zijn zoon Sietse zorgden ervoor dat, met behulp van een waterstofzuiger, het leed snel geleden was.


Restafval container

Naast de twee bestaande glas containers in de Vierwindenstraat wordt op dit moment gewerkt aan  de nieuwe restafval container.

© Foto Danny Touw


Huisregels Chassé park

De gemeente Breda heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de ingangen van het Chassé park. Huisregels waar iedereen zich aan te houden heeft.

© Foto Danny Touw


Art Breda 2017

Afgelopen week heeft iedere bewoner een uitnodiging gehad Art Breda te bezoeken. De kunst, Antiek en Design beurs in het (ex) Breda’s Museum en in de tenten bij het museum. Ik ben ook gaan kijken en heb, met toestemming van de standhouders, foto’s kunnen maken van de beurs. Onderaan de fotoserie staat een lijst van standhouders waar ik foto’s gemaakt heb.

© Foto Danny Touw en Art Breda

Met dank aan de standhouders:

Zwaanenbug & Visser

Joost Jongerius

Van Loon Galleries

Sabine Eekels

Inter- Antiquariaat Mefferit & de Jonge

Antiquariaat Hans van Osch

Galerie van Campen & Rochtus (Willy Verginer)

Galerie Kunstbroeders

Rondom 1920

Noviarte


Watertoren Wilhelminasingel

© Foto Danny Touw


Koningsdag 2017

© Foto Danny Touw

De toren van de Grote Kerk in Breda in Koningsdag stemming.


Ballonvaart

Op donderdag 30 maart 2017 een schitterende ballonvaart gemaakt op uitnodiging van De Keyzer Zekerheid. Gevaren met Ad Ballon. Prachtig weer voerde ons van Baarle-Nassau naar Dorst. Ondanks dat we niet rechtstreeks over Breda vaarde toch een aantal typerende foto's van de stad kunnen maken. Op een paar foto's zie je zelfs onze Wintertuin. Hieronder een fotoverslag.

Tip: klik op de foto's voor een grotere weergave

© Foto's en bewerking Danny Touw


Carnaval 2017

Carnaval is voorbij....

We gaan naar huis....

© Foto Danny Touw


Carnaval 2017: Brakkensliert

Fotoreportage van de Brakkensliert in Breda. Door de slechte weersomstandigheden heb ik helaas géén foto's kunnen maken van de Grote Optocht.

© Foto's Danny Touw


Nieuwjaarsbijeenkomst 2017

Hier een impressie van de zeer goed verzorgde en bezochte Nieuwjaarsbijeenkomst van de VvE Wintertuin 2017.

© Foto's Danny Touw


Gelukkig 2017

Voor alle bewoners/eigenaars van De Wintertuin een voorspoedig 2017 gewenst. Geen goed weer om vuurwerk foto's te maken. Hieronder wel een impressie van het dakterras. Klik op de foto's voor een grotere afbeelding.

© Foto's Danny Touw


Singelloop Breda 2016

Zondag 2 oktober werd voor de 31ste keer de Singelloop Breda georganiseerd. Meer dan 18.000 lopers kozen voor verschillende afstanden langs het parkour. Kijk op mijn website voor foto's van dit event.

Singelloop 2016.
Singelloop 2016.

Lichtsloepen parade Breda 2016

Zaterdagavond 17 september 2016 20:00 uur. Start van de traditionele lichtsloepen parade door de singels van Breda, eindigend in de haven.

Foto Danny Touw

Lichtsloepen parade 2016.
Lichtsloepen parade 2016.

Tranen van Van Cooth

Op het Van Coothplein werd de 15e editie van Tranen van Van Cooth georganiseerd.

Foto's Danny Touw


Carnaval 2016


Nieuwjaarsreceptie 2016

Foto's en verslag Danny Touw

 

Als eerste een compliment voor Ed Kranenburg, Wim van 't Hart en Jan van der Vorst als leden  van het organiserend comité van deze receptie.

Het organiserende comité: v.l.n.r. Jan van der Vorst, Wim van 't Hart en Ed Kranenburg. Ze werpen vanaf boven een blik op de receptieruimte.
Het organiserende comité: v.l.n.r. Jan van der Vorst, Wim van 't Hart en Ed Kranenburg. Ze werpen vanaf boven een blik op de receptieruimte.

 

Na lange tijd werd weer de Nieuwjaarsreceptie georganiseerd voor bewoners van De Wintertuin. De westzijde van de wintertuin was hiervoor prachtig ingericht met zelfs twee warmtebronnen, sta-tafels en zitjes. Het organiserende comité had goed werk afgeleverd. Genoeg hapjes en drankjes. En natuurlijk het traditionele glaasje bubbels ontbrak niet. Wim van 't Hart had voor de muziek gezorgd. Uiteraard werden de nodige Nieuwjaarswensen uitgewisseld na een toespraak van de voorzitter der VvE An van Vliet.

An van Vliet
An van Vliet

 

Iedere bezoeker kreeg een naamsticker opgeplakt zodat iedereen kon zien wie je was en waar je woonde. De opkomst was zeer goed en men leerde ook de nieuwe bewoners kennen.

Ed Kranenburg en Wim van  't Hart.
Ed Kranenburg en Wim van 't Hart.

 

Zoals je kunt zien op onderstaande foto’s was het een drukbezocht receptie die zeker voor herhaling vatbaar is.

Serie 1

Serie 2


De Wintertuin

Foto Danny Touw

1 januari 2016: speciaal filter (Blue Steel) toegepast op deze opname.
1 januari 2016: speciaal filter (Blue Steel) toegepast op deze opname.

Vuurwerk 2016

Een serie foto's van het vuurwerk op 1 januari 2016. Gezien vanaf het dakterras.

© Foto's Danny Touw

Bredase singelloop 2015

Onder ideale weersomstandigheden is de 30e Bredase Singelloop gehouden op zondag 4 oktober. Hieronder een korte impressie.

Foto's Danny Touw

Maansverduistering 28 september

Maansverduistering 28 september 2015. Foto genomen vanaf het dakterras.

Exif (belichtings informatie):
Nikon D7100
Sigma 70-200mm 1:2.8 op 200mm
f/9
50 belichtingen van 2sec
ISO640

Foto Danny Touw

28 september 2015: maansverduistering en supermoon.
28 september 2015: maansverduistering en supermoon.

AWACS

Foto Danny Touw

11 juni 2015: zit je rustig op je balkon komt dit opeens overvliegen.
11 juni 2015: zit je rustig op je balkon komt dit opeens overvliegen.

Frituur Christ

Foto Danny Touw

7 juni 2015: frituur 'Christ' geheel vernieuwd.
7 juni 2015: frituur 'Christ' geheel vernieuwd.

Onweer

Foto Danny Touw

5 juni 2015: bliksem.
5 juni 2015: bliksem.

Brand Slingerdreef

Foto Danny Touw

17 mei 2015: bosbrand Slingerdreef in de Chaamse bossen. Vanuit de Wintertuin waren de rookwolken goed te zien.
17 mei 2015: bosbrand Slingerdreef in de Chaamse bossen. Vanuit de Wintertuin waren de rookwolken goed te zien.

Chassé park

De Vierwindenstraat. Militairen van vermoedelijk het Zesde Regiment Infanterie marcheren, voorafgegaan door het muziekkorps, over het exercitieterrein van de Chassékazerne langs de muziekkiosk de poort uit. Gezien links de Chassékazerne met op de voorgrond de ingangspoort aan de Vierwindenstraat. Op de achtergrond de penitentiaire inrichting De Boschpoort (ofwel Koepelgevangenis) en rechts daarvan met de 3 torens het St.Ignatius ziekenhuis. Op de achtergrond rechts op het terrein is nog de overdekte tribune en het totalisatorhuisje voor harddraverij te zien. De draverij werd georganiseerd door de Bredasche Harddraverij en Renvereniging. 1910-1920.

 

Op de plaats van de muziekkiosk staat nu ons gebouw, de Wintertuin.

 

Met dank aan Dick van Unnik voor de foto en tekst.

11 april 2015: Chassékazerne tussen 1910 en 1920.